Slaapadvies en uw gezondheid

 

Hoe belangrijk is slaap? 

Slaap is een vorm van lichamelijk en geestelijk opladen. Een herstelproces dat bij alle biologische organismen voorkomt. Tijdens proeven waarbij ratten langdurig in een wakkere toestand werden gehouden bleek dat die daar uiteindelijk na ongeveer 21 dagen aan overleden. 

Hoe lang een mens het kan uithouden zonder slaap is niet bekend. Wel weten we dat mensen die lijden aan slaapgebrek problemen met hun concentratie en geheugen krijgen en zelfs last kunnen hebben van hallucinaties. 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe belangrijk slaap is. Gebrek aan slaap gaat ten koste van de arbeidsproductiviteit en de kwaliteit van het geleverde werk. Mensen presteren beter als ze een goede nachtrust hebben. 

Het lijkt er bovendien op dat een chronisch tekort aan slaap kan leiden tot een verminderde gevoeligheid voor serotonine, een stof die zorgt voor de doorgave van prikkels in de hersenen. Serotonine is betrokken bij stemming, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust, en zorgt voor gevoelens van tevredenheid en geluk. 

Af en toe minder slapen dan nodig kan niet veel kwaad. Maar een structureel slaaptekort kan de geestelijke en lichamelijke gezondheid ondermijnen. 

De gevolgen van onvoldoende slaap gaan misschien nog verder. Recent onderzoek veronderstelt dat slaapgebrek niet alleen depressies tot gevolg kan hebben, maar zelfs kan bijdragen aan overgewicht en diabetes. 

Hoeveel slaap hebben we nodig? 

Volgens sommige wetenschappers is dat het aantal uren waarna u onder rustige omstandigheden (bijvoorbeeld tijdens de vakantie) spontaan wakker wordt. Anderen beweren dat de laatste uren van de slaap een soort luxe zijn, en dat u zich kunt trainen om met minder slaap toe te komen. 

Het beste advies is: luister naar uw eigen lichaam. Als u voelt dat u met iets minder slaap ook goed functioneert, maakt u zich dan geen zorgen dat u niet de volle acht uur haalt. En probeer uw gewenste aantal slaapuren tijdens de hele week te halen. Bijslapen in het weekend is veel minder goed.

 
Overzicht
 
 

SLAAPSTUDIO EN ATELIERS ZIJN VERHUISD NAAR MASTER MEUBEL

MEUBELAMBACHT DEFINTIEF GESLOTEN 

Everdongenlaan 1 (kruispunt Steenweg op Zevendonk) - 2300 Turnhout, BE

Onr: 0417.254.804 - contacteer ons nu via http://www.mastermeubel.be

 

Copyright © meubelamacht 2011 - Alle rechten voorbehouden

Provided by We-IT